Weet jij hoe wijn gemaakt wordt?
Als ik jou vraag hoe wijn wordt gemaakt, enig idee? Sommigen zullen het weten, daarin tegen een hele boel ook niet. Na het lezen van deze blog kan jij er ook over meepraten, wijn maken gaat tenslotte niet zomaar!
De oogst
Het begint natuurlijk bij de oogst. Al die wijngaarden van honderden vierkante meters moeten geoogst worden. Tegenwoordig zijn er gelukkig machines die de wijnboeren hierbij kunnen helpen. Echter heeft het handmatig plukken van de druiven wel een aantal voordelen. Door de trossen handmatig te plukken beschadigen de druiven niet, daarnaast kun je tijdens het handmatig plukken de slechte trossen ertussen uit halen. Er zijn veel wijngaarden die op stijle bergen gelegen zijn, deze worden altijd met de hand geplukt. De mooie vlakke wijngaarden worden vaak ook machinaal gedaan.
De persing
Nadat de wijnboeren alle druiven geplukt hebben is het tijd voor het persen van de druiven. De druiven worden gekneusd (geperst) en de steeltjes worden eraf gehaald, die zijn namelijk niet zo lekker. De steeltjes maken de wijn wrang, dit komt door het vele tannine dat hierin zit. Doordat de druiven geperst worden komen de smaakstoffen vrij die zich onder de schil van de druif bevindt. Het sap dat vrijkomt door het persen heet most. Door de steeltjes, schillen en pitten in het sap te laten weken komen er zuren en tannines in het sap terecht. Voor een goede rode wijn moet je 24 uur uittrekken voor het weken hiervan. Een lekkere rosé heeft ongeveer 10 tot 12 uur nodig. Laat je de schillen langer weken, dan wordt de rosé donkerder van kleur.
Hoe komt er alcohol in?
We zijn op het punt gekomen dat de most langzaam begint de gisten. De suikers worden omgezet in alcohol. Je kan nu spreken van 'jonge wijn'. Laat je de wijn nu nog een tijdje liggen, dan begint die na enkele maanden opnieuw te gisten. Door deze gisting, de tweede, wordt het appelzuur in melkzuur omgezet. Hierdoor wordt de wijn al zachter en ronder van smaak. Na dit hele proces worden de wijnen gefilterd, zo verdwijnen de bacteriën en het gist. Heb je een wijn die niet veel appelzuur bevat, alleen witte wijnen, dan wordt deze na de eerste gisting al gefilterd.
De lagering
Wanneer het hele gisting proces achter de rug is, worden de wijnen opgeslagen in vaten. De krachtige, karaktervolle rode wijnen worden vaak in eikenhouten vaten opgeslagen/gerijpt. Goede wijnen worden van enkele maanden tot soms wel 24 maanden opgeslagen. Lichte rode wijnen worden, net als de meeste witte wijnen, enkele maanden opgeslagen. Dit gebeurd in roestvrijstalen vaten. Wil je een witte wijn met veel smaak, zoals een chardonnay, dan moet je deze wijn nog een 2e gisting onder laten gaan. Na die 2e gisting rijpen ze een periode op eikenhouten vaten.
Hopelijk weet jij nu niet alleen hoe je wijn drinkt, maar ook hoe het gemaakt wordt. 🍷