Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Wijnstokken in de wijngaard

Wijnstokken groeien snel en in één groeiseizoen kunnen ze al enkele meters groeien. Een wijstok bestaat uit de hoofdstam en de zijstelen. De hoofdstam is vrij dun en flexibel, de zijstelen zijn dikker en stijver, hier groeien ook de bladeren aan.

Een wijnstok is als het ware een soort lange plant met slanke stelen die wel tot 30 voet lang kan worden. Er groeien meestal kleine bladeren en bloemen aan. Niet alle wijnstokken produceren fruit. Je ziet wijnstokken over de hele wereld en ze groeien in verschillende klimaten. Niet aan elke wijnstok groeien dus druiven om wijn van te produceren :)

Door de wijnstokken te ondersteunen baant die zich een weg om de ondersteunende objecten, dit kunnen bijvoorbeeld palen, bomen of hekken zijn. In het groeiproces van de wijnstok blijft die zich vastklemmen rondom een object en omhoog klimmen.

Wijn stokken zijn voor veel meer goed dan alleen het produceren van wijn. Ze zijn ook een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Zo bieden ze onderdak aan vele dieren en zorgen hun bladeren ervoor dat dat veel insecten voedsel hebben. Naast dit hebben wijnstokken ook een belangrijke rol bij het herstel van bossen. Terwijl ze zich vastklemmen aan bomen en omhoog klimmen verspreiden ze zaden die weer zorgen voor nieuwe bomen/planten.

Wijnstokken in een wijngaard
De plantensoort bepaald hoe de wijnstok groeit. Ze kunnen namelijk zelf groeien of een ondersteunde structuur nodig hebben. Wijstokken produceren ranken, dit zijn kleine dunne structuren waaraan de plant zich kan hechten. Je weet nu dus dat wijnstokken verschillende mechanismen gebruiken om zich aan vast en omheen te klemmen. De ene wijnstok, denk aan de wijnstok, hebben kleinere ranken die zich om de steun wikkelen. Wijnstokken zoals de klimop hebben zelfklevende pads die aan een steun blijven kleven. 

 Druiven telen is een vak apart

Om ervoor te zorgen dat de wijnstok al zijn energie kan stoppen in het rijpen van zijn druiven moet de druiven teler de wijnstok goed onder controle houden. Laat je een wijnstok ongecontroleerd groeien en onderhoud je hem niet dan zorgt dit voor een verwarde wijnstok. Dit zorgt voor verwilderde massa's die geen vruchten zullen dragen. De smaak van de wijn begint al bij de productie van de druiven. Wil je een zo goed mogelijke oogst hebben dan moet je de groei van de wijnstokken dus beheren en hen aanmoedigen en helpen om mooie rijpe druiven te produceren.

 

 

Laat een reactie achter