Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Wat doet de zon met wijn?

Leuk dat je weer de tijd neemt om deze blog te lezen!

Als je naar buiten kijkt zie je dat het prachtig weer is met een heerlijk zonnetje, maar wat doe de zon eigenlijk met de druiven / de wijn? Daar gaan we in deze blog antwoord op geven!

Een leuk feitje is dat de wijnbouw alleen mogelijk is tussen de 30e en de 50e graad noorder- en de 30e en 50e graad zuiderbreedte. Hier is het klimaat goed genoeg om de druiven te verbouwen, dit komt omdat het hier in de zomer warm genoeg en in de winter niet te koud is. Nederland ligt op de 51e graad wat net buiten de zone ligt toch zijn er in Nederland een redelijk groot aantal wijnboeren die het verbouwen.

Maar nu, waarom is de zon zo belangrijk voor goede wijn?

Door de zon gaan de druiven rijpen, dus hoe meer zon hoe rijper de druif word wat dus ook inhoud dat er een hoger suikergehalte in de druif zit. Wanneer de druiven gaan vergisten zet het suiker zich om in de alcohol die uiteindelijk in de wijn zit. hierdoor word ook automatisch de wijn niet te zuur.

Maar wat als er niet genoeg zon is?

in bijvoorbeeld Nederland schijnt niet altijd de zon en is het niet de perfecte tempratuur om druiven te groeien. maar waarom eigenlijk niet? Door de nachtvorst worden de knoppen van de druifstokken verwoest waardoor het aantal druiven wat er geplukt kan worden lager is.

Ook hebben we last van hagel in Nederland de hagelstenen slaan ze of de uitlopers van de stokken of de druiven zelf kapot, met als gevolg dat de druiven kapot gaan en gaan rotten. ook doet teveel regen een hoop met druiven, wanneer er namelijk te weinig zon is rijpen de druiven niet en heb je dus geen goede druiven, omdat de druiven niet rijp zijn zit er een te laag suiker gehalte in de druif, hierdoor krijg je niet de goede smaak.

 

Het weer is dus heel belangrijk voor het verbouwen van druiven. de technische instrumenten helpen de wijnboeren natuurlijk een hoop met het beschermen van de oogst maar helaas zijn dit vaak dure instrumenten en zijn deze niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast kan je natuurlijk niks doen tegen de natuur daar heb je altijd rekening mee te houden.

Laat een reactie achter