Waarom heeft een wijnfles een holle onderkant?
Misschien heb je het je wel eens afgevraagd, waarom heeft een wijnfles nou een holle onderkant?
Geblazen glas
Vroeger werden de flessen geblazen door glasblazers, doordat er lucht in geblazen werd bleef de fles niet staan vanwege zijn bolle onderkant. Om dit te voorkomen drukten ze de bolle onderkant naar binnen, daardoor ontstond er een holte in de fles.
Bezinking van de wijn
Er gaat nog een ander verhaal rond dat het is voor de bezinking van de wijn. in oudere wijnen zitten vaak reststoffen, het gaat van voornamelijk om kleurstoffen. de reststoffen drijven naar beneden in de fles en gaan rondom de holte zitten, hierdoor word het kolken onderin de fles verminderd en blijft het bezinksel langer in de fles en blijft de wijn in de fles schoon en helder. De holte in de fles noemt men vaak de ziel van een fles, tegenwoordig word de wijn zo goed gefilterd dat er geen reststoffen meer aanwezig zijn, de ziel zit er dus alleen nog voor de zier.
Champagne
Waar de benaming de ziel van de fles nog wel gebruikt word is bij champagneflessen. Als de champagne moet rijpen staan de flessen onder druk. de ziel is dan het zwakste gedeelte van de fles. mocht de fles knappen door de druk die er op komt schiet alleen de onderkant kapot. Hierdoor beschadigen de andere flessen die er naast of onder liggen niet.