Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

AmigoWines vegan?

"Vegan" wijn
Het woord vegan kom je steeds vaker tegen, niet alleen op de menukaart, maar tegenwoordig ook op de wijnkaart. Wat zijn vegan wijnen nou eigenlijk? En zijn ze wel lekker?

Je zou denken, wijn = druiven = fruit = vegan

Lijkt logisch. Wijn wordt van druiven gemaakt, hartstikke plantaardig toch?! Druiven zijn dan wel plantaardig, bij het maken van de wijn kan gebruik worden gemaakt van dierlijke producten. Dit gebeurd bij het klaren, het helder maken van de wijn. Als je wijn niet gist dan is die namelijk nog troebel.

Dierlijke producten in wijn?
Voordat de wijn de fles in gaat wordt deze altijd eerst nog geklaard en gefilterd. De vaste deeltjes in de wijn zakken uit zichzelf naar beneden, klaren doet de wijn dus eigenlijk zelf. Echter helpen de wijnboeren de wijn vaak een handje, dit doen zij door het toevoegen van klaringsmiddel. Dit zorgt ervoor dat de vertroebeldende deeltjes sneller zakken, denk aan de pitdeeltjes en de gistrestanten. De producten die hiervoor gebruikt worden zijn vaak dierlijk. Dit kan zijn vislijm, eiwit of gelatine.
Vislijm, eiwit of gelatine kunnen namelijk de vaste deeltjes die rondzweven in de wijn aan zich binden, waardoor deze sneller naar beneden zakken. Hierna worden wijnen vaak nog gefilterd, zo worden de laatste restjes eruit gehaald.

Andere mogelijkheden
Hoewel bovengenoemde stoffen niets toevoegen aan de wijn en de smaak niet beïnvloeden maar alleen iets uit de wijn halen, meoten veganisten en andere vegetariërs niets van deze stoffen hebben. De stoffen zijn namelijk wel met de wijn in aanraking geweest. Wijnboeren kunnen hiervoor ook andere middelen gebruiken. Namelijk silicagel, plantaardige ingrediënten (aardappel-proteïne) of bentoniet.

Vin-nature wijn

Wijnen die niet geklaard zijn met dierlijke hulpstoffen zijn dus vegan wijnen. Oftewel natuurwijnen. Wijnen waaraan tijdens het wijnmaakproces niets aan toegevoegd of verwijderd is. Wijn in zijn puurste vorm.

AmigoWines vegan?
AmigoWines is niet vegan. Vanaf volgend jaar zal AmigoWines wel vegan zijn.

Laat een reactie achter