Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Stadscafé Vancouver

Stadscafé Vancouver die zich in het hart van Coevorden bevindt, staat daar al sinds 1631. De versierde natuurstenen gevel is al te bewonderen sinds die tijd.

Geschiedenis
Prins Maurits heeft de stad na de overmeestering van Coevorden weer geheel opnieuw opgebouwd. Hij maakte een plan zodat de soldaten zich snel door de stad konden verplaatsen. Nadat prins Maurits Coevorden opnieuw had opgebouwd, kwam er in 1611 een rijke koopman in Coevorden bij. Deze man (waarvan wij de naam niet weten) liet het pand bouwen aan de Friesestraat, één van de hoofdstraten van Coevorden.
Met zijn zaken ging het zeer goed, zo bouwde hij er in 1631 een verdieping bij die hij daarna dus versierde met de mooie renaissancegevel die nog steeds te bewonderen is. Hij deed dit om iedereen te laten zien dat het goed ging met zijn zaken.

Prins Maurits, die Coevorden weer helemaal herbouwd heeft stond oorspronkelijk op de gevel. Dit borstbeeld die er stond is destijds, waarschijnlijk, gestolen. De destijdse eigenaar heeft een beeld van zijn dochter Yvette geplaatst. 
Een tijd later kwam het borstbeeld van Prins Maurits weer boven water. Het beeld heeft een ereplaats gekregen. 

De naam "stadscafé Vancouver"

George Vancouver heeft de westkust van Noord-Amerika ontdekt en heeft deze op de kaart heeft gezet. In British Colombia kreeg hij veel erkenning en werd zijn naam gekoppeld aan de stad, zo begon de groei van de nu wereldstad Vancouver.
Nu vraag jij je af wat is dat de connectie met Coevorden? George Vancouver zijn voorouders komen uit Coevorden. De familie hun achternaam was Coever, deze werd echter veranderd in "Vancouver" toen George zijn grootvader verhuisde naar Norfolk.

Mythe
Er gaan geruchten rond dat vanuit de kelder van Vancouver een ingang is die een ondergronds gangenstelsel vormt naar het Kasteel toe. Of dit waar is zal altijd wel een mythe blijven..

stadscafé Vancouver
Tegenwoordig kan je heerlijk eten in het monumentale pand. Reserveren kan via 0524 855 148. 

Laat een reactie achter