Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Sulfiet in wijn

Heb jij wel eens gehoord over sulfiet? Sulfiet zit in verschillende voedingsmiddelen, zo ook in wijn. Sulfiet is een verzamelnaam voor allerlei soorten zwavel.

Sulfiet in wijn
Sulfiet zit in heel wat levensmiddelen. Sulfiet ontstaat tijdens het gistingsproces. Het heeft verschillende werkingen. Zo houd sulfiet de wijn fris door het proces van oxidatie tegen te houden en zorgt het ervoor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden. Sulfiet wordt ook gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen, zo ook voor de wijn.

Bestaat wijn zonder sulfiet?
Dit gerucht kunnen wij gelijk uit de wereld helpen. Wijn zonder sulfiet bestaat namelijk niet. Er bestaan wijnen waar geen sulfiet aan wordt toegevoegd, maar van nature bevat wijn al een klein percentage sulfiet. De wijnen waarbij geen sulfiet wordt toegevoegd kunnen een aantal nadelen hebben. Het risico op ongewenste geuren en smaken in de wijn is hoger, tevens is de levensduur van de wijn een stuk korter.

Geen kater door sulfiet?
Heb jij het wel eens voorbij horen komen? "sulfiet zorgt ervoor dat je geen kater hebt de volgende dag!". Dit is niet waar. Sulfiet heeft geen enkele invloed op hoofdpijn of een kater na het drinken van wijn. 

 

 

Laat een reactie achter