Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Hoeveel druiven zijn er nodig voor een fles wijn?

Misschien heb je het je ooit wel eens afgevraagd, hoeveel druiven zijn er eigenlijk nodig voordat je een heerlijk glas wijn hebt? in deze blog kom je er achter hoeveel druiven er daadwerkelijk nodig zijn.

 

De hoeveelheid druiven aan een rank is lastig aan te geven en is afhankelijk van verschillende factoren. Met ongeveer 7 tot 8 kilo druiven kan je 5 liter wijn produceren, dit verschilt uiteraard per druivensoort. Voor een fles van 0,75 cl  zijn er ongeveer 1,2 kilo druiven nodig dit zijn omgerekend zo'n 600 tot 800 druiven waarbij je dan uit komt op ongeveer 10 trossen vol met druiven. De cijfers die genoemd zijn zijn allemaal gemiddelde cijfers het verschilt van ras tot ras hoeveel druiven er nodig zijn en hoe zwaar de druiven zijn.

In het Nederlandse klimaat geeft een oogst van een wijnstok ongeveer 2,5 kilo druiven af. Uit een oogst wordt dan uit de rode druiven 80% sap gehaald en uit de witte druiven 70% sap. Deze cijfers zijn natuurlijk ook gemiddelden dit hangt af van een groot aantal factoren, waaronder de druivensoort, weersinvloeden en de bemesting van het land. De leeftijd van een wijnrank telt ook mee, een oude wijnstok geeft meer druiven af dan een jongere wijnstok.

Een kleinere oogst van een wijnrank heeft tot gevolg dat er meer geconcentreerde druiven aan groeien, dit heeft ook gevolgen voor de smaak van de wijn die uiteindelijk gemaakt wordt. Een wijngaard die zich richt op de kwantiteit van de druiven oogsten druiven die wat wateriger en minder geconcentreerd zijn zodat er meer druiven nodig zijn om een goede wijn te maken. Een vuistregel in het verbouwen van wijn voor kwaliteit luidt dan ook 1 fles wijn van 1 wijnstok.

Laat een reactie achter