Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Hoe kies je de juiste wijn van de wijnkaart?

Iedereen kent het wel, je krijgt de wijnkaart voor in een restaurant. Error... Zoveel wijnen, en al die druivenrassen, maar ze zeggen je allemaal niks. Hoe kies jij nou die wijn die voldoet aan jouw wensen? Lees verder voor wat handige tips & tricks.

STAP 1: hoeveel wil jij uitgeven aan een wijntje?
Iedereen heeft een ander bedrag over voor een fles wijn. Denk als eerste na over het bedrag dat jij uit wilt geven die avond. Er is één ding dat zeker is, de prijs zegt veel over een wijn. Van een wijn van €15 in een restaurant kan je niet het zelfde verwachten als van een wijn van €60 in een restaurant. In de wijnwereld bestaan simpelweg geen "koopjes". Denk dus over het bedrag dat jij wilt uitgeven, hiermee sluit je alweer een deel van de wijnen uit.

STAP 2: wat ga je eten?
Een wijn kan bij een bepaald gerecht heel anders smaken dan zonder gerecht. Het kan zelfs zo zijn dat je een wijn helemaal niet lekker vind, maar dat deze Verdejo-Viura bij een mooi stukje vlees ineens een stuk lekkerder smaakt. Niet in elk restaurant is er een bijpassend wijnarrangement. Echter hebben de meeste restaurants genoeg keuze van wijnen per glas. Vind jij wijn zo lekker en wil je graag een fles; neem dan een niet te overheersende wijn. Kies een lekkere Verdejo-Viura (wit) of een Tempranillo (rood). Maar... kies altijd waar jij zin in hebt, is dat die ene Rosado van AmigoWines bij Brasserie de Huuskamer? Snappen we ;-)



STAP 3: heb je voorkeur voor een bepaald wijnland?
Heb jij voorkeur voor een bepaald wijnland? Dan sluit je al een hele boel wijn van de wijnkaart uit, het wordt hierdoor een stuk overzichtelijker. Zelf zijn wij natuurlijk echte Spaanse wijnfans. Wijnen uit Chili of Argentinië kunnen vaak een stuk goedkoper zijn. Dit komt door de weinige regels waar deze landen aan hoeven te voldoen. Ga dus na of jij vaak voor een bepaald wijnland kiest, maakt de keuze als een stuk makkelijker..

STAP 4: wat is jouw smaakprofiel en heb je goede topografische kennis?
In koelere wijngebieden zoals Duitsland of Nederland zijn de wijnen wat hoger in de zuren en frisser. Wel eens een Riesling uit Duitsland geproefd of een Nederlandse wijn? Dan weet jij dat deze bekend staan om een groen appeltje en hoge zuren. De druif krijgt door het koele klimaat minder tijd om te rijpen. In de lente wordt het warmer en in de herfst daalt de temperatuur juist eerder. Doordat de druif minder tijd krijgt om te rijpen vormt hij minder suiker en behoudt hij meer zuren.

Een wijn uit het zuiden heeft langer de tijd om te rijpen doordat het groeiseizoen een stuk langer is. Hierdoor krijgt de druif dus een stuk meer suiker en bevat die na de vergisting meer alcohol. In het proces van het rijpen nemen de zuren af. Dit zorgt ervoor dat de wijn zwaarder, zachter en voller wordt. Dit zijn natuurlijk niet de enige factoren die een rol spelen bij de smaak van een wijn. Denk ook aan de grondsoort en de wijnmaker zelf.

STAP 5: vraag gewoon om hulp!
Zie je nou door de bomen de wijn niet meer.. Vraag dan gewoon om hulp. Een sommelier wil jou graag een mooie avond bezorgen en zal jij goed adviseren. Geen sommelier aanwezig? Het horeca personeel kan jou ook het een en ander vertellen.

 

 

Laat een reactie achter