Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Hoe en waarom moet je wijn decanteren?

Wat is decanteren en waarom word het gedaan?

Decanteren van is eigenlijk simpel gezegd het overschenken van wijn in een karaf. Dit kan om 2 redenen. Het is simpelweg het overgieten van wijn in een mooie karaf om esthetische reden wordt in de praktijk karaffen genoemd. Het overschenken van de wijn om het bezinksel te scheiden, dit noemen we decanteren. Wanneer de wijn oud word polymeriseren tannines vaak en zetten zich af op de bodem van de fles, dit is vaak in combinatie met wijnsteenzuur. in witte wijn zie je het wijnsteenzuur soms als witte kristallen op de bodem van de fles liggen. Bezinksels zijn geen verontreiniging maar het gevolg van een normaal proces. De wijn is gewoon nog drinkbaar. Filtratie van de wijn voor het bottelen kan bezinksels voorkomen, maar neemt ook iets weg van de aromatische stoffen van de wijn. Daarom word er bij voorkeur zo weinig mogelijk gefilterd.

 

Hoe moet je decanteren?

Wanneer de wijn liggend uit de kelder gehaald word, Bij een oude wijn gaat de voorkeur er naar uit om dit een dag van tevoren te doen, Zet de fles rechtop zodat het bezinksel terug naar de bodem kan zakken. In het geval van een oude wijn open je ongeveer een uur voor het nuttigen de fles om zo weinig mogelijk invloed van de zuurstof te hebben. Decanteren moet je dus voorzichtig doen. Je laat de wijn niet klosten. In het geval van een jonge wijn gaat dit niet zo nauw. Jonge wijnen zitten vaak wat zoals het genoemd word "op slot". Hiermee word bedoeld dat de aroma's zich nog moeilijk onthullen. enige invloed van zuurstof kan hierbij zelfs helpen en kan dus een reden voor karaffen zijn. Dit kan gerust enkele uren voor het drinken van de wijn.

Laat een reactie achter