Voor 15:00 uur besteld, morgen al genieten!

Draaidop of kurk?

Wat is nu beter? Een draaidop of een kurkdop?

Een vraag waar altijd veer discussie over is. Beiden hebben zo hun voor en nadelen. Zul je een echte wijnliefhebber vragen zal zijn antwoord zijn "kurk". Vroeger stond een schroefdop voor een goedkopere wijn, tegenwoordig is dat wel anders!

In de 17e eeuw kwam de echte doorbraak van de kurk. Alle glazen flessen werden met kurk afgesloten. Dit heeft zo zijn voordelen maar ook zijn nadelen. 

Voordelen kurkdop
-langdurige rijping op fles: doordat de kurk 1 mg zuurstof per jaar doorlaat kan de wijn blijven rijpen en ontwikkeld deze zo nieuwe smaken.
-natuurlijk recyclebaar product: kurk word gemaakt van de schors van de kurkeik, lekker duurzaam dus!

Nadelen kurkdop
-kurk speelt een belangrijke rol in het tegengaan van bosbranden: kurk word gemaakt in Portugal waar de kurkeiken een natuurlijke barrière vormen bij bosbranden. Door de productie van kurk krimt het aantal kurkeiken dus en is meer kans op bosbranden.
-slechte kurk: wijn kan besmet zijn met kurk, een bacterie die al opgelopen kan zijn in de houten vaten waar ze de wijn in rijpen. Kurk beïnvloed de smaak van de wijn. Gelukkig komt dit maar bij 2/3% van de wijnen voor!

 

In de 19e eeuw kwam de uitvinding van de schroefdop. Iets wat vele voordelen met zich mee draagt.

Voordelen schroefdop
-gemakkelijk in gebruik en hersluitbaar: je bent geen kurkentrekker nodig maar kan de dop er zo op-en afdraaien, handig!
-geen kurk in de fles: je hebt geen kans op kurk in de fles, en geen muffe geur of smaak van de wijn dus.
-goedkoper alternatief: wijn met schroefdop kunnen 2 tot 3 keer goedkoper geproduceerd worden.

Nadelen schroefdop
-geen lucht bij de wijn: kurk zorgt voor lucht bij de wijn wat zorgt voor nieuwe smaakontwikkeling, een schroefdop is luchtdicht waardoor dit niet mogelijk is. 
-niet duurzaam en afbreekbaar: het is echter wel recyclebaar.
-het imagoprobleem: wijn met kurk word doorgaans nog steeds gezien als "duurdere" en "betere" wijn. Dit is tegenwoordig dus niet altijd meer het geval.

 

Laat een reactie achter